Rekordowa frekwencja podczas Piątych Gminnych Regat Kajakowych w Samołężu

24.06.2018 r. odbyły się po raz piąty regaty kajakowe współfinansowane przez Burmistrza Miasta i Gminy Wronki. Swoją obecnością zaszczycili nas burmistrz Mirosław Wieczór oraz przedstawiciele Rady Miasta i Gminy Sławomir Śniegowski i Piotr Rzyski. Do wspólnej zabawy lub kibicowania zawodnikom przyłączyli się także sołtys Stróżek  Karolina Krygier oraz dyrektor WOK Michał Poniewski. Jak zwykle zjawiła się grupa zawodników i kibiców stowarzyszenia Jesteśmy Razem. Pierwszy raz w rywalizacji brali udział członkowie klubu kajakowego z Zielonejgóry Niezatapialni, którzy czterokrotnie stawali na podium.

Cieszy nas fakt, że z każdym rokiem przybywa nowych zawodników, dla których liczy się zdrowa rywalizacja i dobra zabawa a dzięki temu tworzą fantastyczne widowisko. Warto podkreślić, że w zawodach oprócz wronczan brały udział osoby z gminy Szamotuły i Ostroróg oraz pasjonaci kajakarstwa z Ukrainy. W tym roku nawet pogoda postanowiła zrobić nam niespodziankę i przez cały czas trwania regat świeciło słońce. Zawodników wspierali harcerze z 5 WDH. Czuwali nad tym, aby każdy startujący miał odpowiednio zapiętą kamizelkę i pomagali przy cumowaniu kajaków.

Przez cały czas trwania regat  w hangarze Harcerskiego Ośrodka Wodnego można było napić się kawy lub herbaty i znaleźć słodki poczęstunek. Po ukończeniu wszystkich biegów była jak co roku pyszna grochówka dla zawodników i gości.

W zawodach w 4 kategoriach startowały 44 osady, . Medale i dyplomy wręczali Burmistrz MiG Wronki  Mirosław Wieczór oraz Przewodniczący Rady MiG Sławomir Śniegowski.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom oraz pozostałym zawodnikom.

1. Razem bezpieczniej – 16 osad:

I miejsce –  Viacheslav Zalizko, Mikhlan Zalizko

II miejsce – Ania Pospieszna, Tomasz Pospieszny