Spotkanie pokoleń

13 października br na terenie ośrodka 5 WDH w Samołężu odbyło się spotkanie pokoleń przy ognisku. W świętowaniu udział wzięli nie tylko harcerze 5 Wodnej Drużyny Harcerskiej im. Floriana Marciniaka i członkowie Stowarzyszenia Przyjaciół Żeglarstwa RINGABULINA ale także ich najbliżsi i przyjaciele. Z uwagi na fakt, iż ognisko było również formą uczczenia zbliżających się obchodów z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę; w spotkaniu wzięli udział również członkowie Wronieckiego Stowarzyszenia Historycznego „Historica”. Panowie nie tylko zachwycili wszystkich zebranych historycznymi mundurami, w które byli ubrani i wieloma ciekawostkami z okresu powstania ale również okazali się bardzo pomocni w quizie o tematyce powstańczej , w którym w szrankach stanęli podzieleni na grupy harcerze oraz członkowie stowarzyszenia. Oczywiście nie zapomnieliśmy także o zaktywizowaniu najmłodszych uczestników spotkania i dla nich też przygotowaliśmy liczne niespodzianki i konkurencje; jedną z nich była gra sprawnościowa o tematyce powstańczej przygotowana przez Harcerzy z 5 WDH. Zabawy i śmiechu było co niemiara, a to wszystko okraszone zostało przepysznymi ciastami, wybornymi zupami oraz kiełbaskami z ogniska.